“Teknoloji iş alanlarını azalttı” , “Donanımlı robotlar yaygınlaşınca herkes işsiz kalacak!” gibisinden düşüncelere sahip kişiler tarafından oldukça negatif karşılanan teknolojik gelişmelere bir yenisi daha eklendi ve bugün sanatseverlerin işini bir hayli kolaylaştıran yeni bir uygulama ile karşınızdayız: Smartify.

Diyeceksiniz ki ne Daily Art uygulamaları gördü bu telefonlar, ne Google Arts & Culture’lar indirdi bu Play Store’lar… Ama hiçbiri tutunamadı telefonlarımızın 32 gb’lık depolama sınırına… Gün geldi, bir gün mutlaka kullanacağımıza inanarak istikrarlı bir şekilde silmekten kaçındığımız bankaların mobil uygulamaları yerine bu uygulamaları sildik. Acaba Smartify ne kadar kalıcı olacak?

Öncelikle Smartify nedir, onu açıklayalım. Bugünlerde plastik sanatlar dünyasının “Shazam”ı olarak adlandırıldığına sıkça rastlıyoruz. Smartify, ne olduğunu ve niteliklerini merak ettiğiniz sanat eserlerinin özelliklerini bizlere sunan bir uygulama. Fakat maalesef bugün Türkçe bir arayüze maalesef ulaşamıyoruz, ilerleyen dönemlerde karşımıza çıkar mı bilemeyiz.

Öncelikle, evinizdeki baskı tablolar üzerinde denemeseniz iyi olur, işe yaramıyor çünkü. En azından bende işe yaramadı.

Uygulama sizin kameranıza ve konumunuza erişme iznini istiyor. Kamera erişimi ile sanat eserini tarıyor, konumunuza göre de sizlere hangi müzelerin ne kadar uzakta olduğunu, kaç sanat eseri barındırdığını, açık ve kapalı olduğu saatler hakkında bilgi edinme ve müzedeki eserlerin bazılarını görüntüleme imkânı sunuyor.

Uygulamanın temel üç yönlendirmesi var. Birisi tahmin edeceğiniz üzere “Scan” yani “Tarama”. Burada eseri tarayarak eser hakkında bilgi ediniyorsunuz. Bir diğeri de “Profile” çünkü Google, Facebook veya Twitter hesabınız ile giriş yapıyorsunuz. Fakat benim en çok beğendiğim kısım ise “Explore” yani Keşfet. Keşfet kısmında size yakın(!) müzeleri sıralıyor fakat bana en yakın müze 1797 km uzağımda… Kısacası yeni bir uygulama olduğu için bazı geliştirmelerin yapılacağını umuyorum çünkü şu anda uygulama genellikle Avrupa için daha kullanılabilir nitelikler barındırıyor.

Onun altında ise “Highlight Of The Day” adlı bir başlıkta günlük sanat dozunuzu alabiliyorsunuz. Eserler teknik özellikleriyle ve dünya sanat tarihindeki yerleri ile beraber, çok da sıkmayacak bir şekilde birkaç paragraf ile burada anlatılıyor.

Bir alt kategoride “Trending Artworks” yani en çok tanınan sanat eserleri sıralanmış. Mona Lisa’lar, Yıldızlı Gece’ler, İnci Küpeli Kız’lar, daha neler neler…

Bunun bir altında da aynı şekilde “Trending Artists” yani en çok tanınan sanatçılar yer alıyor. Tabi ki bir üst kategoriye istinaden Leonardo da Vinci, Van Gogh, Vermeer ve daha niceleri burada yer alıyor.

En alt kategoride de sanat ile ilgili çeşitli makaleler yer alıyor fakat bunlar Smartify’a ait değil, çeşitli web sitelerinden derlenmiş makaleler. Yani makaleye tıkladığınız anda uygulama sizi çeşitli web sitelerine yönlendiriyor.

Peki, Smartify iyi midir, kötü müdür?

Bugün teknolojinin gelişmesiyle birçok uygulama bizlere kolaylık sağladı, bu açıdan bakarsan teknolojinin gelişimi sonuna dek desteklenebilir bir şey fakat bunun insanları tembelleştirdiği düşüncesini savunanlara döndüğümüzde yüzümüzü işin karanlık kısmı ile karşılaşıyoruz. Fakat teknolojinin insan hayatını kolaylaştırmasının bir getirisi olarak tembelliğin ortaya çıkması bana kalırsa kişisel bir durum. Teknolojinin nimetlerinden faydalanarak işi ilerilere götürebilen birçok insan var etrafımızda, yani aslında gelişen teknolojiyi asıl suçlu gibi göstermektense biraz da insanların kapısını çalmak gerekebilir.

Smartify’ın müzelerde çalışan rehberlerin sonunu getireceğini ve kitap okuma oranını azaltacağını söylüyorlar fakat ben katılmıyorum. Bugün hâlâ dünya üzerinde akıllı telefon kullanmayan kişi sayısı oldukça fazla iken bu tarz uygulamalar bir rehberin sunabileceği kültürel birikimi yakalayabilecek uygulamalar değiller çünkü. Genel-geçer bilgiler ile bir sanatseverin aklını çelemez, kalbini dolduramazsınız bu bir gerçek. Kitap okuma konusuna da bir etki yaratacağını sanmıyorum çünkü sanata ilgili bireylerin araştırmacılık yönlerinin bir uygulama ile tatmin edilebileceğini düşünmüyorum. Bu tarz uygulamalar çat kapı gittiğiniz, anlık gelişen sanatsal etkinlikler için daha doyurucu olacaktır zaten.

Üstelik başka bir kaynaktan okuduğum kadarıyla bu uygulama müzeler ve sanat galerilerinin de yararına niteliklere sahipmiş. Örneğin sistemde yer alan müze ve galerilerdeki eserleri aratan kullanıcılara dair istatistik bilgilerini görebiliyorlar ve kaç kişinin hangi eser ile ilgilendiğini öğrenebiliyorlar.

Bana kalırsa Smartify etkili ve kullanımı oldukça faydalı bir uygulama. Göz atmadıysanız şöyle bir incelemenizi tavsiye ederim.