Proje ekibimizle çıktığımız 3. Araştırma ve inceleme turunun bir durağı da Çanakkale meteoritinin 1964 yılında düştüğü Bayramiç ilçesi idi. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine düşen 4 kilo ağırlığındaki meteorda yaşam izi olabileceğini belirten NASA raporu, bizleri bir kez daha harekete geçirerek araştırmalarımıza derinlik katmamızı sağladı.

İzmir Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünden Doç. Dr. Ozan Ünsalan’ın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projemiz kapsamında 8 kişilik akademik ekibimizle, yaşam izi olabileceği belirtilen meteorite ait başka parça olup olmadığını araştırmak üzere ilçeye gittik. Bayramiç kent merkezine 2 kilometre mesafedeki Tabaklar Deresi yakınına  düşen ve köylülerce düşüğü görülen 4 kilo ağırlığındaki meteorit, Uluslararası Meteor Araştırmaları tarafından ‘Çanakkale Meteoriti’ olarak kaydedildi.

yeniden-canakkale-meteoriti-izindeyiz

Resmi kayda ulaşabileceğiniz adres :

http://www.lpi.usra.edu/meteor/index.php?sea=&sfor=names&ants=&falls=&valids=&stype=contains&lrec=50&map=ge&browse=&country=Turkey&srt=name&categ=All&mblist=All&rect=&phot=&snew=0&pnt=Normal%20table&code=5250 

Meteoritin mineral yapısı hakkında ilk inceleme, Doç. Dr. Ozan Ünsalan’ın başkanlığındaki ekip tarafından İstanbul Üniversitesinde yapıldı. 3 parçaya ayrılan meteorun bir parçası, 2012’de incelenmek üzere NASA’ya gönderilmişti. Yapılan analizlerde amino asitler bulundu. Çanakkale meteorunun içinde vücudumuzda bulunan “glisin, alanin, valin, serin, glutamik asit ve aspartik asit protein amino asitleri ve diğer amino asitler” tespit edildi.

6’sı Vücudumuzun İhtiyacı Olan Protein Amino Asitleri Dahil 19 Amino Asit Tespit Edildi

NASA ve İstanbul Üniversitesinden akademisyenler ile ortaklaşa yapılan yayında, Çanakkale meteoritinde tespit edilen 19 amino asitten 6’sının vücudumuzun ihtiyacı olan protein amino asitleri olduğu belirlendi.

TÜBİTAK projemiz kapsamında bölgeye giden araştırmacılarımız; İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Öngen, Işık Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, Çağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arif Solmaz, Ankara Üniversitesi doktora öğrencisi Zahide Terzioğlu, İstanbul Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Ersin Kaygısız, İstanbul Üniversitesi lisans öğrencisi Tuğba Temel ve İstanbul Üniversitesi lisans öğrencisi Ahmet Karadağ’dan oluşan 8 kişilik akademik ekibimiz, meteoritten yeni parçalar bulmak için araştırma ve inceleme başlattı.

İlçeye gidişimizin ardından  meteorun düştüğünü gören köylüleri ve yeri tespit ederek, şuan ekili olan tarla ve çevresinde inceleme ve araştırma yaptık. Raporlama için gerekli notları alan ekibimiz, daha sonra aramalara devam etti. Araştırma turumuz kapsamında incelediğimiz bu bölgede yeni bir parçaya ulaşamadık. Araştırmamızı şimdilik ileri bir tarihe erteledik.

Proje yürütücümüz Doç. Dr. Ozan Ünsalan, basına verdiği demeçte, meteorun düştüğü yeri belirlediğimizi, geliş istikametinin de ayrıca belirlendiğini söyledi. Şimdi ekili tarla olan yerde 52 yıl önce düşen meteordan yeni parçalar aradığımızı anlatan hocamız, “Bu iş iğne ile kuyu kazmak gibi bir şey” ifadesini kullandı. Şimdilik bir sonuca ulaşamadık ancak bölgedeki araştırmamız devam edecek.

Ayrıca meteorit bulduğunu düşünen vatandaşlarımız  www.turk-met.net  isimli web sitemizden bilgi edinebilir ve bizimle iletişime geçebilirler.