Kesin olan bir şey var ki o da ölüm. Yaklaşık üç buçuk dakika sonra unutacak olduğun bu satırları okuyan senin ve inanması güç olsa bile benim için de tek gerçek bu. Uzun yıllar uğraşın sonucu, eldesi sadece kaçınılmaz gerçeği birkaç sene ileri taşımak olsa da insanoğlu, henüz farkına varamadığı ölümsüzlüğü bir diğer adıyla fotoğrafı 1826’lı yıllarda keşfetti. Ve birtakım dahi insanlar buna kendi aralarında ‘fotoğraf’ diyerek sonradan oluşacak küçük aliveliphotography yamyamlarını öngörüp belirli bir zamana kadar korumayı başarabildi.

Banksy yine bir akşam, üç şişe Guinnes sonrası “İki kez ölürsün, ilki nefes almayı bıraktığında, sonrası ise ismini hatırlayan son kişi öldüğünde gerçekleşir.” demiştir. Times ekibi ise, geçmişten günümüze insan hayatında unutulmaması gereken dönüm noktalarını, tarihi anları dünya çapındaki küratörler, tarihçiler ve fotoğraf editörlerinin yardımı ile 100 fotoğrafa kadar indirgemiş ve “Tüm Zamanların En Etkileyici 100 Fotoğrafı” başlığında bir araya getirmiştir. Bu çalışma, insanlar kadar olayların da hatırlayıcılarını sonsuz kılmış ve fikirlere, duruşlara ölümsüzlük vermiştir.

Kendileri bu çalışma hakkında şu şekilde bahsediyor;

‘’ Fotoğraf, resimden çok daha genç bir ortam olsa da – ilk fotoğraf 1826’dan beri yaygın olarak kabul ediliyor – o zamandan bu yana şaşırtıcı teknolojik ilerlemeler , günümüzde, tüm dünya galerilerinde ve müzelerindeki tuvallerden çok daha fazla fotoğraf çekildiği anlamına geliyor.  Sadece 2016 yılında yüz milyarlarca görüntü yapıldı.

Bu projeye, basit bir fikir gibi görünen bir şeyle başladık: şimdiye kadar çekilen en etkili 100 fotoğrafın bir listesini oluşturmak. Büyük bir havuzu nasıl daraltırsın? Uzmanları arayarak başlıyorsun. Öneriler için dünya çapında küratörlere, tarihçilere ve fotoğraf editörlerine ulaştık. Onların düşünceli adayları tarlayı böldü ve daha sonra TIME muhabirleri ve incelemeye devam etti. Bu, fotoğrafçıların, resim konularının, arkadaşlarının ve aile üyelerinin ve diğerlerinin, tavşan deliklerinin yol açtığı her yerde, binlerce görüşme yapmak anlamına geliyordu. Hem yazılı öykülerde hem de orijinal belgesel videolarda ilk kez anlatmaktan gurur duyduğumuz bazı inanılmaz hikayeleri ortaya çıkaran kapsamlı bir süreçti.

Bir fotoğrafı etkili yapan hiçbir formül yoktur. Bazı görüntüler bizim listemizdeydi çünkü onlar türünün ilk örnekleriydi, diğerleri ise düşüncelerimizi şekillendiriyorlardı. Ve bazıları ise yaşamımızı doğrudan değiştirdiği için listedeydi. Paylaşılan yüz fotoğraf, insan yaşamındaki deneyimlerde dönüm noktalarına sahiptir.

Bu listeyi bir araya getirme sürecinde, fotoğrafın neredeyse iki yüzyıl boyunca etkisinin bir yönünün büyük ölçüde sabit kaldığını fark ettik. Fotoğrafçı orada olmalı. En iyi fotoğrafçılık, daha geniş bir dünyaya tek bir vizyon getirmenin bir yolu olarak, bir tanığın şahitlik şeklidir. Bu, 2013 yılında David Guttenfelder için olduğu gibi, 2013’te Kuzey Kore’nin içinden direkt olarak Instagram’da fotoğraf paylaşan ilk profesyonel fotoğrafçı olduğu zamanki gibi oldu. Hayatını Ora’da bulunmaya adamış olan James Nachtwey, birkaç yıl önce, “Devam etmeye devam edin, resimleri göndermeye devam edin, çünkü onlar değişimin mümkün olduğu bir atmosfer yaratabilirler. Her zaman ona dayanırım.’

-Ben Goldberger, Paul Moakley ve Kira Pollack

Çalışmada bir araya getirilen fotoğraflardan birkaçı;

Muhammad Ali ve Sonny Liston karşılaşması, Neil Leifer 1965

Tank Man, Jeff Widener 1989

The Hindenburg Disaster, Sam Shere 1937

The Terror of War, Nick Ut 1972

Falling Man, Richard Drew 2001

The Pillow Fight, Harry Benson 1964

 

Fotoğrafların hikayeleri için daha detaylı bilgilere;

http://100photos.time.com/   adresinden ulaşabilirsiniz.