Oscar Töreni bütün hengamesi ile geldi. Çok dikenli bir yoldan geçerek bu sene adaylarını belirleyen akademinin sunucusuz olarak gerçekleştireceği ilk tören olacak olan 91. Akademi Ödülleri, pazarı pazartesiye bağlayan gece dağıtılacak. Bu senenin parlayan iki filmi ve belki de törenin en elle tutulur iki filmi “Roma” ve “ The Favourite” 10 adaylıkla ön planda. İki müzik kökenli film “Bohemian Rhapsody” ve “A Star is Born” ise aday oldukları kategorilerde birbirlerine rakip. Senenin en büyük sinema olayı olacak olan Oscar, bu sene birçok muallak, olay, mesaj, duruş vaat ediyor. Başta sahne şovları olmayacak denilirken sonrasında her sene olduğu gibi “En İyi Film Müziği” dalında aday olanların sahne performanslarını sergileyeceği açıklandı. Süre üç saat belirlendiği için “En İyi Görüntü Yönetmeni – En İyi Saç/Makyaj, En İyi Kurgu ve En İyi Kısa Film Ödülleri”ni reklam arasında verileceği açıklandı. Tepkiler çığ gibi büyüyünce bu karardan da geri dönüldü. Zaten başından beri tepkilerin odağından çıkamayan Oscar bir nevi “ tepkilerle yontularak” karşımıza çıkacak. Hal böyle olunca da filmler konusunda heyecanlanmasak da bir ilke tanıklık edeceğimiz için belki de Oscar konusunda yine heyecanlıyız. Ee, bu kadar konuşmuşken de favorilerimizi açıklamamak olmaz diye düşündüm. Yıl boyunca izleyip üzerine konuştuğumuz tartıştığımız, beğendiğimiz beğenmediğimiz filmlerden oluşan Oscar aday listesine bakıp favorilerimi size sunmak istiyorum. O zaman başlayalım.
Yazımın başında belirttiğim üzere bu sene Cuaron’un “Roma”sı ve Lanthimos’un “The Favourite” i büyük ölçüde aday oldukları kategorilerin favorileri. “Roma” daha çok teknik kalitesi ile estetik anlayışını seyirciye aktarmayı planlarken Lanthimos ise daha komplike bir yol izleyerek filmin her ögesini kullanarak seyirciye estetik anlayışını sergiliyor. İki filmde kendi türünde Avangard bir tavır sergileyen filmler belki de yönetmenlerinin “ auter” tavrını net bir şekilde ortaya koymasıyla diğer filmlerden birkaç adım öne geçiyorlar. Öteki taraftan seyirci nezdinde çok daha kabul gören “Bohemian Rhapsody” , “Black Panther”, “ A Star is Born” ve “Green Book” ise dokunaklı hikayeleri ile ön plana çıkıyorlar. Ayrıca oyunculuk performansları açısından her film çok doyurucu performanslara sahip. Özellikle “Bohemian Rhapsody” filminde Queen’in efsanevi solisti Freedy Mercury’i canlandıran Rami Malek , “The Wife” filmindeki performansı ile Glen Close bu kategorilerde ön plandalar. Lady Gaga ilk sinema başrolü olduğu “A Star is Born” deki performansı ile gönüllerin favorisi iken Emma Stone’un “The Favourite” deki rolüyle Rachel Weisz ile beraber “En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dalında aday gösterilmesi biraz şaşırtıcıydı. Aynı filmde Olivia Colman ise “En İyi Kadın Oyuncu” dalının “gizli favorisi”.
Performansların birbirine yakın olması ve ciddi performansların olması “ters köşe” seven Akademi’ye gün doğdu diyebiliriz. Bu kategorilerin net favorilerinin olamaması da sürprizleri beraberinde getiriyor. Filmler ile ilgili kategorilerde ise en karışık ve zorlu kısım “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında. Müthiş beş filmin adaylığının olduğu kategoride “Roma” favori gibi gözükse de en iyi filmi aldığında bu kategoride başka bir filme ödül verilebilir. “Altın Palmiye” kazananı “Shoplifters” diğer bir favori. Harika realist tavrı ve dokunaklı hikayesi ile Orta Doğu’nun en güçlü kadın yönetmenlerinde Nadine Labaki’nin “Capernaum” gönüllerin adayıyken, herkes tarafından şaşılacak bir kararla “ Burning” i saf dışı bırakan “ Never Look Away” de bir sürpriz yapabilir. Bu kadar irdeledikten sonra bir liste ile yazımı bitirmek istiyorum.
En İyi Kostüm Tasarımı – The Favourite
En İyi Yapım Tasarımı – The Favourite
En İyi Ses Tasarımı – ROMA
En İyi Ses Miksajı – First Man
En İyi Görsel Efekt – Avengers : Infinity War (subjektif)
En İyi Görüntü Yönetmeni – Cold War
En İyi Saç Makyaj – Mary Queen of Scots
En İyi Yapım Tasarımı – The Favourite
En İyi Kurgu – The Favourite
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Regina King
En İyi Yardımcı Erkek oyuncu – Mahershala Ali
En İyi Kadın Oyuncu – Glen Close
En İyi Erkek Oyuncu – Rami Malek
En İyi Animasyon – Spider Man ; Into the Spider Verse
En İyi Yabancı Dilde Film – Shoplifters
En İyi Özgün Senaryo – The Favourite
En İyi Uyarlama Senaryo – Blackklansman
En İyi Yönetmen – Alfonso Cuaron
En İyi Film – Roma
Dün yaptığım radyo programından sonra bile düşündüğümde fikrimin değiştiği, alt kategorilerin bu kadar çekişmeli, ana kategorilerin ise bir o kadar net adaylarının olduğu “91. Akademi Ödülleri” bakalım bize neler sunacak. Hep birlikte merakla bekliyoruz. “Oscar tahminleri”min takibinde olacağım. Bana ve yazıma vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Saygılar.