Arsız Bilim iftiharla sunar!

Son ayın en ilginç bilimsel gelişmeleriyle karşınızdayız sevgili okur.

İlk gelişme son dönemin en popüler konusu olma bayrağını kimseye vermeyen yapay zekâdan geliyor. Önceki haftalarda insomnia ve bedenimize etkileri üzerine bir yazı yayınlamıştık (https://arsizsanat.com/goz-alti-morluklarimizin-altindaki-sebep-insomnia/) ve uykunun öneminden bahsetmiştik. Bilimsel çalışmalar göstermiş ki düzenli uyku sadece bizi değil, yapay zekânın aktivitelerini de iyileştiriyor! Uyku beynimizde gün boyu biriken atık maddelerin temizlendiği tabiri caizse çöp kutumuzun geri dönüşüme gönderildiği döngüdür. Yapay zekâ elbette bizim gibi uyumuyor ama “beyin” olarak adlandırılan bölgesini inaktif hale getirmiş ve öğrenme kapasitesinde artış performansında iyileşme gözlenmiş! Haydi, çocuklar uykuya!

İkinci gelişmemiz sanırım en çok hemcinslerimi mutlu edecek çünkü konumuz yaşlanma!

Yaşlanma sürecinde eskiden cildimize elastikiyet veren parıl parıl görünmesini sağlayan dokularımız ölmeye başlar ve oldukları yerde birikir. Aslında gördüğümüz kaz ayaklarının derin kırışıklıkların sebebi de bu birikimdir.

Bilim insanları bu hücrelerin yaşlanma sürecini hızlandırdığını görünce bir çalışmaya el atmışlar. Austin Teksas Üniversitesinde geliştirilen deneysel ilaç ile bu hücrelerden kurtulmamız sağlanmış. İlacın karaciğer ve diğer organlardaki etkileri olumlu olursa yakında hepimiz bebek gibi ciltlere kavuşacağız.

Son haberimiz dünyanın nefes alışıyla ilgili;

Karbondioksit emisyonunu azaltmanın pratik bir yolu bulunmuş sevgili okur. Araştırmacılar, küresel ölçekte ormanları analiz etmiş ve görmüş ki gezegenimizde 1.2 trilyon yeni ağaç dikilebilecek geniş alan mevcut! Bu boşluğun doldurulması emisyonun rahatlıkla azalmasını sağlamakla birlikte hızla küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini giderebileceği gözlenmiş. Araştırmayı yapan ekip bu atılımın güneş panelleri ya da rüzgâr türbinlerinden daha etkili bir yatırım olduğunu ise çalışmalarına eklemiş.

Bilimle kalın 🙂

Kaynakça: Popüler Science -Mart 2019