Festival öncesi dört farklı mekânda gerçekleştirilecek “25. İstanbul Caz Festivali’ne Doğru: Panel ve Söyleşiler” serisi, emektar ve yeni nesil sanatçıları, müzik yazarlarını ve sektör profesyonellerini bir araya getiriyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti Bankası sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali, 26 Haziran–17 Temmuz arasında caz, funk, dünya müziği ve rock’ın en hayranlık uyandıran seslerini İstanbul’da müzikseverlerle buluşturacak. Bu yıl 25. yaşını kutlayacak festivalin öncesinde ise şehirde cazın nabzını tutan dört farklı mekânda dört ayaklı bir panel ve söyleşi serisi düzenlenecek.
“25. İstanbul Caz Festivali’ne Doğru: Panel ve Söyleşiler” adlı seride, İstanbul’da cazı yaşatan mekânlar, festivaller, emektar ve yeni nesil sanatçılar, müzik yazarları ve sektör profesyonelleri bir araya gelerek, cazın geçmişini, bugününü ve geleceğini tartışacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek söyleşi ve panellere katılım için rezervasyon.iksv.org adresinden rezervasyon yapılması yeterli.
Panel 1: İstanbul’da Caz Hayatı
5 Mayıs, 16.30-18.30, Nardis Jazz Club
Moderatör: Zuhal Focan
Konuşmacılar: Eren Noyan (The Badau), Turgay Demiryürek (Kaset Mitanni), Feridun Ertaşkan (Cazkolik)
“İstanbul’da caz nasıl yaşanıyor? Şehirde caza yeterince yer var mı? Şehrin caz haritası nasıl ve bu haritayı genişletmek için neler yapmalı?” sorularına cevap arayan ve 10 yılı aşkın bir süredir İstanbul’da caz kulübü denince ilk akla gelen mekân Nardis Jazz Club’da gerçekleştirilecek panelde İstanbul’da caz hayatı masaya yatırılacak. 2015’te Kadıköy Yeldeğirmeni’nde açılan caz kulübü The Badau’nun kurucusu Eren Noyan, Beşiktaş’ta caz severlerin buluşma noktası haline gelen Kaset Mitanni’den Turgay Demiryürek ve Cazkolik’ten müzik yazarı Feridun Ertaşkan’ın katılacağı panelde İstanbul gibi değişken bir şehirde süreklilik, cazın şehir hayatındaki yeri, seyirci, sanatçı, mekân ilişkisi gibi başlıklar konuşulacak. Panelin moderatörlüğünü Nardis Jazz Club’ın sahibi Zuhal Focan gerçekleştirecek.
Panel 2: İstanbul’da Caz Festivalleri Tarihi (80’lerden 2000’lere)
19 Mayıs, 15.00-17.00, The Badau
Moderatör: Orhan Tekelioğlu
Konuşmacılar: Emin Fındıkoğlu (Bilsak Caz Festivali), Görgün Taner (İKSV), Ahmet Uluğ (Pozitif),
Harun İzer (İstanbul Caz Festivali)
“80’lerden bu yana İstanbul’daki ilk caz festivalleri nasıl gerçekleşti? İşin mutfağından sahneye çıkan sanatçılara kadar o günden bugüne neler değişti?” gibi sorulara cevap arayacak ve 2000’li yıllara kadar İstanbul’da gerçekleştirilen caz festivalleri tarihinin konuşulacağı bu panel kapsamında konuşmacılar; Türkiye’nin ilk caz festivali Bilsak Caz Festivali’nin kurucularından müzisyen Emin Fındıkoğlu, Pozitif’in kurucularından Ahmet Uluğ ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ile bu yıl 25. yaşını kutlayan ev sahibi İstanbul Caz Festivali’nden Harun İzer olacak. Yeldeğirmeni’nde yer alan İstanbul’un taze caz mekânlarından The Badau’da gerçekleşecek panelin moderatörlüğünü akademisyen Orhan Tekelioğlu yapacak.
Panel 3: Türkiye Caz Sahnesinin Emektarları İle Söyleşi
26 Mayıs, 16.30 – 18.30, Living Room
Moderatör: Hülya Tunçağ
Türkiye caz tarihine en hakim isimlerden müzik yazarı Hülya Tunçağ’ın moderatörlüğünde, Kadıköy’ün popüler caz barı Living Room’da gerçekleşecek bu söyleşide kendini Türkiye’de cazı yaşatmaya adamış emektar müzisyenlerin anıları, tavsiyeleri, analizleri konuşulacak. Panelden ziyade bir sohbet gibi deneyimlenecek bu etkinlikte Türkiye’de cazın geçmişi ve bugünü irdelenecek. Bu panelin katılımcıları önümüzdeki günlerde İstanbul Caz Festivali web sitesi ve sosyal medya hesaplarından açıklanacak.
Panel 4: Caz ve Dahası
8 Haziran, 19.00-21.00, Kaset Mitanni
Moderatör: Orhan Tekelioğlu
“Caz nereye doğru evriliyor? Cazın geleceği, geleceğin cazı nasıl olacak? Genç cazcılar nelerden esinleniyor, nasıl bir caz hayal ediyorlar?” Yıllardır tartışılan bu sorular, 25. İstanbul Caz Festivali’ne doğru gerçekleştirecek bu dördüncü ve son panelde İstanbul caz sahnesinin yeni nesil müzisyenleri ve eleştirmenlerine sorulacak. Cazın dünyada ve Türkiye’de ilerlediği yön, yeni üretimler, cazda yeni soluklar, cazdan kopan veya caza eklenen yeni türler bu panelde akademisyen Orhan Tekelioğlu’nun moderatörlüğünde irdelenecek. Bu panelin katılımcıları önümüzdeki günlerde İstanbul Caz Festivali web sitesi ve sosyal medya hesaplarından açıklanacak. Panelin ardından gece, hip-hop ve soul’u cazla harmanlayan genç ve dinamik grup JmH feat. Bidar Kalender ile devam edecek.
Caz tutkunlarının heyecanlı bekleyişi sürerken, festival, programına yeni proje ve müzisyenler eklemeye devam ediyor:
25. İstanbul Caz Festivali, Haziran ve Temmuz aylarında yıldız isimlerden yeni keşiflere 250’yi aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 27 farklı mekânında ağırlamaya hazırlanıyor. 50’nin üzerinde konserle caz tutkunlarına keşiflerle dolu bir festival deneyimi yaşatacak olan 25. İstanbul Caz Festivali’nin heyecanlı bekleyişi sürerken, festival, programına yeni projeler ve müzisyenler eklemeye devam ediyor.
28 Haziran, Gece Gezmesi, Kadıköy & Moda:
Festival kapsamında son üç senedir olduğu gibi bu sene de Vodafone Freezone sponsorluğunda gerçekleştirilecek ve festival ziyaretçilerinin bağımsız sahnenin en heyecan verici ve alternatif isimlerini dinleme fırsatı bulacağı Gece Gezmesi programına daha önce duyurulan isimlerin* yanı sıra yeni albümü Miles Kuçles’i geçtiğimiz aylarda yayımlayan caz müzisyeni ve besteci Selim Selçuk, son dönemde solo davul projesiyle dikkat çeken sanatçı ve müzisyen Cevdet Erek, sakin tonlu şarkıların ardından güçlü, rock’n roll tatlar yakaladıkları şarkıları ile geniş bir hayran kitlesi edinen Dolu Kadehi Ters Tut ve “ruh pop” olarak tanımladıkları türdeki ilk albümleri ile göz açıp kapayıncaya kadar dinleyicilerin favori projelerinden biri haline gelen Ati ve Aşk Üçgeni de eklendi.
28 Haziran’da gerçekleştirilecek Kadıköy ve Moda’nın sevilen mekânlarına yayılacak Gece Gezmesi’nde yer alacağı duyurulan diğer müzisyenler ise: İstanbullu müzisyen ikili, Ekin Sanaç ve Berna Göl’ün ortak projesi Kim Ki O, perküsyoncu, udi Yinon Muallem’in Hakan Gürbüz ve İsmail Altunbaş ile yeni projesi Ta Ki Dum, Aralık ayında yayımladığı “Cızgan” albümü ile dikkatleri çekengenç besteci ve şarkıcı Selin Sümbültepe, Ankaralı genç punk-rock grubu Al’York ve Nardis Caz Vokal yarışmasında dereceye giren genç isimlerden Sibel Demir olarak açıklandı.
* Programda yer alacağı daha önce açıklanan isimler: Kalben, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Islandman, Nilipek, Melike Şahin, Taner Öngür & 43,75 ve Focan & Bıyıkoğlu Organic Expeditions idi.
Diğer sürpriz isimler:
Festival kapsamında Socar Türkiye sponsorluğunda, panellerin ve konserlerin olduğu Vitrin programında yer alacak konserlerden 29 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Ediz Hafızoğlu “Nazdrave” konseri öncesi ise sahnede son dönemin merak uyandıran projelerinden Ağaçkakan olacak. Deneysel hip-hop dünyasının üretken ismi Burkay Yalnız’ın solo projesi Ağaçkakan gecenin açılışını yapacak. Vitrin kapsamında 30 Haziran’da gerçekleştirilecek iki diğer konserde ise Anadolu’nun kalplere dokunan mistik müziklerinden aldığı ilhamla kendi müziğini yaratan, bağlama ve kopuz üstadı Coşkun Karademir ve dörtlüsü sahneye çıkacak. Bağlama ve kopuz tınılarının, duduk, çello ve perküsyonla birleşeceği bu performans, izleyenlere yoğun duygular yaşatacak. Aynı gün gerçekleştirilecek ikinci konserde ise bestelerinde cazın yanı sıra funk, caz, funk, fusion ve etnik unsurları birleştiren, Aniden ve Olmayan Film Müzikleri adlı iki başarılı albüm yayımlayan Ercüment Gül dörtlüsüyle beraber sahnede olacak.
İstanbul Caz Festivali’ni sosyal medyadan takip edin
İstanbul Caz Festivali ile ilgili tüm bilgiler, sanatçıların tanıtım videoları ve etkinliklerle ilgili anlık gelişmeler sosyal medya hesaplarından da takip edilebilir.
facebook.com/istanbulcazfestivali
instagram.com/istanbulcazfestivali
#istcazfest
#25yıldırcazvedahası
Festival programına, festivalin resmi web sitesi caz.iksv.org’un yanı sıra İKSV Mobil uygulamasından da ulaşabilir. İKSV Resmi İletişim Sponsoru Vodafone’un katkılarıyla hazırlanan İKSV Mobil uygulaması AppStore ve Google Play Store’dan indirilebilir.